ДОМА - Колумни (page 2)

Колумни

Статии од Др. Љупчо Ристовски

ПОЛИТИЧКА ТЕОРИЈА НА ИГРА – НЕШОВИОТ ЕКВИЛИБРИУМ

Сосема природно е кога деца ќе ги пуштите во огромен простор со многу шаренолики играчки, тие да “збеснат“ од радост и од незнаење што со себе. Меракот е преголем. Не случајно и́ Библијата ни дала опомена, дека казна за еден народ е да го раководат “деца“. Исаија 3:4-5: “Ќе им ...

Повеќе ›

Ашовиот Експеримент – Колумна за неделникот ФОКУС

пишува Д-р Љупчо РИСТОВСКИ Фокус 9 фев 2016, 20:14 Дали конечно, ќе се одважиме и охрабриме да ги следиме решенијата кои се единствено можни и извесни во вакви ситуации и притоа ќе се сплотиме и ќе покажеме единство и сила достојни за почит? Или ќе дозволиме уште една рунда  “совршен ...

Повеќе ›

Замките на патот: Колумна за неделникот ФОКУС

Во тој период на евентуално владеење без учество на опозиција, би се поништил секој досегашен позитивен исчекор кон евентуално санирање и стабилизирање на демократскиот амбиент во Македонија. Криминалните досиеја би биле неутрлизирани од подјармената судска власт, би стапила на сцена безмилосна и бескрупулозна пресметка со неистомислениците, би се згаснала секаква ...

Повеќе ›

ФАТА МОРГАНА – Политика на Илузија: Колумна за неделникот ФОКУС

Политичката илузија постана и ментален феномен. Тоа кое само власта го гледа, а се помал дел од нацијата успева да го види, упорно се настојува преку насилна илузионистичка проекција на стварноста да се поттикне “прогледување“, или отворање на очите на според нив “заблудениот и задоениот од демократскиот запад“ дел од ...

Повеќе ›

Како до нов вредносен стандард?

Д-р Љупчо Ристовски, еден од иницијаторите и основачи на Фронтот за демократска Македонија ФРОДЕМ. “На луѓето не им е грижа за тоа колку вие имате знаење, се́ додека не дознаат колку вие покажувате грижа за нив“- Howard Hendricks     ПРОФИЛОТ НА ФРОДЕМ   Со цел да дојдеме до одговорот ...

Повеќе ›

Промоција на движењето ФРОДЕМ

  Говор ФРОДЕМ, Д-р Љупчо РИСТОВСКИ 16/10/2015, петок, 12:00 часот Х. Александар Палас   Драги пријатели, времето во кое живееме е обременето со сериозни предизвици. Системот на вредности е разорен скоро во секоја сфера на општественото живеење. Општество без систем на вредности е на прагот на сивата зона на хаос ...

Повеќе ›

Јарем

Ровоам беше син на Соломон, последниот цар на Израел. После смртта на татка си, Ровоам стана цар. Ден по зацарувањето, избраници од Израелското собрание дојдоа при Царот и му се обратија:...

Повеќе ›

Ах тој Макијавели

Ах тој Макијавели Македонија има доволно историско искуство да се справи со предизвиците и од ваков тип. Излезот не е надвор од нас самите, како што не е и изворот на проблемот. Нема никаква странска конспирација за увоз на некакви замислени револуции од политичките крими­романи или теории на заговор, според ...

Повеќе ›