ДОМА - Колумни

Колумни

Статии од Др. Љупчо Ристовски

Јасни пораки и насоки од ЕУ, само концептот “полна демократија“ останува перспективен

Д-р Љупчо Ристовски: Јасни пораки и насоки од ЕУ, само концептот “полна демократија“ останува перспективен Објавено во: Македонија 20 Април, 2018 Најновиот извештај на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во процесот на приближување кон членство на Европската унија, е всушност работен документ во кој се нотирани констатации, забелешки и сугестии ...

Повеќе ›

Ристoвски: Македонија е на мапата на интересирањето на НАТО

„Во принцип оваа раздвижена дипломатска активност во двата правца и од нашите политичари дипломати надвор, но и од меѓународниот фактор кон Македонија, двострано Македонија е веќе зацртана на мапата на интересот на оваа глобална сфера на влијание“, изјави Љупчо Ристовски во „Аргументи“ на ТВ Нова. Тој додаде дека особено НАТО ...

Повеќе ›

Економските придобивки од Трст нема да ги потиснат отворените спорови

Економските придобивки од Трст нема да ги потиснат отворените спорови јули 13, 2017 Марија Тумановска Сподели Печати Самитот во Трст е добар исчекор за економско поврзување на Западен Балкан, велат некои домашни аналитичари. Сепак, дел од нив се сомневаат дека тоа ќе значи и крај на политичките пречки меѓу земјите ...

Повеќе ›

Љупчо Ристовски: Ургентна е потребата од сериозен пристап кон Извештајот и препораките на Прибе – Faktor.mk

Љупчо Ристовски: Ургентна е потребата од сериозен пристап кон Извештајот и препораките на Прибе Објавено во: Македонија 05 Јуни, 2017 Предизвиците пред новиот премиер и новиот состав на владата се огромни. Од една страна притисокот врз нив ќе биде поради се́ уште ниското ниво на доверба во меѓусебните односи внатре ...

Повеќе ›

ПРЕС 24 Љупчо Ристовски: Потребен е разум, ѕидот нема да попушти под тврдоглавоста на политичарите

Љупчо Ристовски: Потребен е разум, ѕидот нема да попушти под тврдоглавоста на политичарите  Секој неразумен потег во овојаа политичка ситуација може да ја однесеа Македонија во безбедносна криза и од тие причини Професорот Љупчо Ристовски, Претседател на институтот за доблесна и вредносна политика Интегра, вели дека идејата да се формира ...

Повеќе ›

Стандард.мк Ристовски: Иванов нема да се поколеба и да му го даде мандатот на Заев

Ристовски: Иванов нема да се поколеба и да му го даде мандатот на Заев 5 МАРТ, 2017 ИНТЕРВЈУ Во периодот после изборите ВМРО-ДПМНЕ тврдо газејќи по ивицата на претпоставената загрозеност на државата и нацијата, засега успева да го пренасочи јавниот дискурс на етничката и национална оска, вели во интервју за ...

Повеќе ›

ДЕСНИОТ БЛОК

Прашањето за обединување на умерената десница и десниот центар е прашање од високо значење за иднината на Македонија. Прашање чиј одговор содржи доволно потенцијал за обединување на овој значаен сегмент од нацијата во процесот за конечно етаблирање на нова вредносна визија која ќе значи реконструкција од темел и ре-поставување на ...

Повеќе ›

ФЛИП-ФЛОП ПОЛИТИКА

ФОКУС 9 Март 2016 Да не дозволиме некој и понатаму да ја владее нацијата со сеидба на постојани стравови и анксиозност, со сеење на раздор, омраза и одмаздољубивост, наместо со надеж за извесна просперитетна иднина, наместо со ентузијазам и восхит за слободата, правдата и еднаквоста, наместо со добрина, милост и ...

Повеќе ›